Hidratarea nucilor și semințelor pare, la prima vedere, o corvoadă. Pierzi timp, trebuie să investești în aparatură uneori costisitoare, iar beneficiile par îndoielnice. Cu toate acestea, dacă întâmpini probleme în digestia nucilor și semințelor, consumi des aceste minunate alimente și dorești să reții întreaga lor valoare nutrițională, chiar merită efortul.
Deși nu există studii de anvergură care să ateste necesitatea de a hidrata nucile și semințele, sfatul nostru este să încerci pe propria piele și să analizezi singur efectele. Vei putea avea surpriza că îți va schimba modul în care te consumi aceste alimente atât de îndrăgite!
Cum, de ce, cât? Răspundem la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos!
Promitem să nu jonglăm cu concepte mult prea avansate de botanică, urmărim doar procesul în ansamblu. Semințele și nucile includ acid fitic, o substanță extrem de benefică în procesul lor de germinare, care practic le împiedică să se dezvolte înainte de vreme. Toate bune și frumoase pentru plantă, dar ce se întâmplă în sistemul tău digestiv? Veștile nu mai sunt atât de pozitive.
În tractul gastrointestinal, acidul fitic poate să cauzeze iritație, să perturbe și să îngreuneze digestia, atașându-se de asemenea de alte minerale și creionând potențialul pentru deficiențe nutriționale. De aceea, acest acid e considerat un anti-nutrient, ce poate inhiba absorbția unor minerale esențiale precum cuprul, zincul, magneziul, calciul și fierul.
Practic, prin hidratarea nucilor și semințelor vei imita procesul natural de germinare, dând un semnal alimentului că e cazul să se dezvolte, să „înflorească” la întreaga sa valoare nutrițională.
Iată motivele pentru care să recurgi la hidratare:
– hidratarea îmbunătățește digestia, iar atunci când alimentele sunt mai ușor digerate, sunt și mai rapid și mai facil eliminate din sistem, de unde rezultă mai puține depuneri și mai puține toxine în corp;
– hidratarea îmbunătățește conținutul nutrițional al alimentului, potențând vitamine precum B, A și C, dar și proteinele și înlesnind eliberarea enzimelor vii;
– ameliorează gustul și textura: la prima vedere, ai putea spune că nici nu vrei să iei în considerare ideea de a consuma nuci și semințe hidratate, dar acestea au o aromă mai bogată, untoasă, și o consistență cremoasă și mătăsoasă, care le face ideale pentru sucuri și smoothie-uri, dar și pentru a fi integrate în dulciuri sau supe;
– reduce timpul de preparare: nucile și semințele hidratate revendică un interval de coacere, blenduire sau măcinare mult mai scăzut.
Nucile și semințele hidratate mai poartă numele de „active” și sunt, într-adevăr, unul dintre cele mai bune daruri ale naturii.
Iar dacă nu te-am convins încă să faci acest pas, află că și comunitățile tradiționale îl bifau. Nu foloseau ei deshidratoare avansate, ci apă de mare și lumina soarelui, dar au trecut aceste cunoștințe mai departe urmașilor lor. Undeva, tradiția s-a pierdut, și suntem cum nu se poate mai fericiți că știința a recuperat-o.
Să știi că procesul de hidratare nu e neapărat dificil, deși, într-adevăr, consumă timp. Altfel spus, chiar nu ai de ce să îți faci griji, căci pașii sunt simpli și ușor de pus în practică.
Ce trebuie să faci? Adaugă nucile sau semințele într-un recipient de sticlă sau ceramică (le vei hidrata întotdeauna separat, niciodată mai multe tipuri la un loc) și acoperă-le cu apă filtrată. În general, ar trebui să respecți un raport de 2:1 de apă-nuci/semințe. Cu alte cuvinte, o parte aliment, două părți apă. Adaugă 1 linguriță de sare de mare, oțet și suc de lămâie (opțional), și plasează un șervețel de bucătărie deasupra borcanului. Lasă la hidratat în funcție de intervalul pe care ți-l vom recomanda mai jos. Odată expirat timpul de așteptare, clătește nucile și semințele, strecoară-le și lasă-le la uscat sau deshidratează-le.
Sunt câteva mențiuni pe care ținem să le facem:
– folosește numai apă filtrată. Apa de la chiuvetă conține chimicale ce pot fi absorbite în nuci.
– folosește sare de calitate. Sarea de masă nu include mineralele pe care ți le dăruiește cea de mare. Sarea e folosită atât pentru că accelerează hidratarea, dar și pentru că participă la procesul de neutralizare a inhibatorilor de enzime.
– dacă câteva nuci sau semințe plutesc către suprafață, elimină-le, căci pot fi râncede. Dacă toate se comportă astfel, păstrează-le, căci ține de tipul lor.
În general, regula spune că, cu cât alimentul e mai tare, cu atât îi va lua mai mult să fie hidratat. Nu toate nucile și semințele trebuie hidratate: de exemplu, cele de in sau de chia deprind o textură „gelată” în urma acestui proces.
Timpii de mai jos au fost recomandați în lucrarea Nourishing Traditions de Sally Fallon.
amazon.com/Nourishing-Traditions-Challenges-Politically-Dictocrats/dp/0967089735
Nuci și semințe | Timp de hidratare |
Migdale | 7 ore |
Nuci braziliene | 7 ore |
Caju | >6 ore |
Nuci de Macadamia | 7 ore |
Nuci Pecan | 7 ore |
Fistic | 7 ore |
Semințe de dovleac | 7 ore |
Semințe de susan | 7 ore |
Semințe de floarea soarelui | 7 ore |
Nuci | 7 ore |
Vei găsi și alți timp recomandați, dar ca să fii sigur de reușită, sfatul nostru este să respecți acest interval minim de 7 ore.
Nucile și semințele hidratate se folosesc imediat, în rețete de smoothie-uri, în dulciuri și deserturi (brioșe sau pâine), în batoane energizante preparate acasă sau în mixuri pentru micul dejun. Le poți adăuga și în supe creme.
Dacă dorești însă să le consumi pe post de gustare sau să le depozitezi pe termen lung, va fi necesar să le deshidratezi. Te învățăm cum mai jos!
Când vei descoperi beneficiile pe care le are hidratarea, nu vei mai deplânge acest proces circular, ce pare să te ducă înapoi de unde ai venit.
Dacă ai un deshidrator, treaba se va face singură. Pur și simplu setează temperatura la 38 de grade Celsius pentru semințe și 46 pentru nuci și ține cont de instrucțiunile de utilizare ale aparatului.
Nu ai un deshidrator? Lucrurile se pot complica, atunci. Va fi necesar să folosești cuptorul, dar, din nou, la temperaturi scăzute, de sub 46 de grade, valoare care nu e disponibilă la toate electrocasnicele. Înșiră nucile sau semințele pe hârtie de copt, pentru circa 12-24 de ore. Sunt gata când au devenit crocante și le simți complet uscate. Nu uita să amesteci din când în când și ține cont că metoda de uscare la cuptor distruge din păcate enzimele.
Pe de altă parte, dacă dorești să te întorci la natură, poți usca semințele și nucile la soare, așa cum procedau bătrânii noștri. Întinde-le la rumenit și acoperă-le cu o bucată de material moale.
Nucile și semințele hidratate pot fi ținute la frigider, dacă nu le consumi imediat, dar numai timp de maximum 3 zile.
De partea cealaltă, cele deshidratate pot rezista și câteva săptămâni, în condiții conforme de depozitare. Mai întâi, asigură-te că sunt complet uscate, apoi pune-le la păstrare într-un recipient etanș. Nu mai rămâne decât să te bucuri de ele.
Merită să hidratezi nucile și semințele? Dacă te confrunți cu probleme precum balonarea sau acumularea de gaze, evident. Dacă dorești să le crești valoarea nutrițională și le utilizezi adesea în rețete, clar! Însă, dacă ești un consumator sporadic al acestor gustări, efortul poate părea, într-adevăr, exagerat.
În concluzie? Fiecare corp e diferit, așa că alegerea îți aparține. Sfatul nostru este să încerci și să ne spui care este varianta preferată și de tine!
Sursă foto: Pexels
https://www.pexels.com/photo/nuts-in-round-white-bowl-2161650/
Un articol de Andreea Baluteanu, revizuit nutritional de Adrian Ungureanu.