Inflamația a căpătat o reputație negativă în ultimii ani. Acest proces din organism, ce stimulează vindecarea și grăbește răspunsul imunitar, poate să cauzeze și tulburări acute de sănătate când este prelungit pe termen lung.
Așadar, ai toate motivele din lume să te simți îngrijorat de inflamație. Iar dacă nutriționiștii recomandă cu generozitate alimente cu potențial antiinflamator, pentru a susține protecția organismului, util e și să reduci consumul de mâncăruri și substanțe inflamatoare. Identifică aceste pericole adesea ascunse din alimentația ta, țintind astfel către o dietă echilibrată, hrănitoare: noi îți spunem ce să eviți în rândurile de mai jos!
Înainte de a afla cu ce arme să lupți contra ei, să discutăm pe seama „faimoasei” inflamații. Practic, inflamația este o reacție nu numai naturală, dar și binevenită a organismului, o formă de protecție contra unui agent patogen sau a unui traumatism. Inflamația antrenează vindecarea dacă răcești sau dacă faci febră musculară; așadar, nu e un factor negativ în sine.
Problemele intervin în cazul inflamației prelungite, care nu se disipează în timp, și care e provocată de dietă. Printre efectele acestui tip de inflamație se numără oboseala, deteriorarea ADN-ului, creșterea rezistenței la insulină și accentuarea riscului de dezvoltare a unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul sau bolile autoimune.
Cu alte cuvinte, nu e de glumit cu inflamația. Iar atunci când o provoci și o susții printr-o dietă bogată în alimente cu potențial inflamatoriu, e limpede că trebuie să iei atitudine. Cum? Renunțând sau minimizând consumul alimentelor de mai jos!
Iată cum arată „lista neagră” a dietei ce provoacă inflamație!
Zaharurile adăugate
Dacă la sfârșitul zilei zaharurile consumate s-ar alinia cuminți în fața ta, cu siguranță ai suferi un șoc. Zahărul adăugat se ascunde cu dibăcie în alimente care nu ne-am fi așteptat să îl conțină, de la dressing-uri de salată la somon afumat.
Zahărul e cu precădere periculos căci provoacă inflamație pe două căi: stimulează producția acizilor grași de către ficat și a hormonului insulină. Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr poate cauza nu numai carii, dar și diabet, obezitate și inflamație cronică.
Studiile o arată, și încă cu prisosință: o cercetare desfășurată la North Dakota State University între 1999 și 2010 sublinia că adulții care preferau băuturile pe bază de zahăr prezentau un procent ridicat al proteinei C reactive, produsă de ficat ca urmare a inflamației.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24418247/
Ce trebuie să eviți? În principal alimentele cu zahăr adăugat: prăjiturile, dulciurile, băuturile carbogazoase. Cercetează cu atenție lista de ingrediente a produsului achiziționat, căci zahărul se poate ascunde și sub alte denumiri, precum sirop de porumb, fructoză, dextroză, sucroză sau maltoză (în general, sufixul „oză” ar trebui să îți dea de gândit). Zahărul prezent în mod natural în fructe nu presupune însă o amenințare la adresa sănătății tale, atât timp cât nu exagerezi cu consumul.
Cu ce poți înlocui? Cu îndulcitori naturali precum ștevie sau miere.
Carnea procesată
În alimentația tradițională a românilor, carnea procesată ocupă, din păcate, un loc de căpătâi. Șunca, bacon-ul, mezelurile conțin un coeficient ridicat de nitrați, dar și de grăsimi saturate. Ambele provoacă inflamație și pot cauza cancer, așa cum nuanțează cercetările. Și mai riscant este să prepari aceste alimente la temperaturi ridicate, producând atât inflamație, cât și stres oxidativ, o combinație „de zile mari” responsabilă cu risc mare de cancer, degenerare maculară, Alzheimer și îmbătrânire prematură.
Carne roșie
Știm, e gustoasă, sățioasă și chiar nutritivă… până la un anumit punct. Reversul medaliei? Oamenii de știință de la University of California San Diego School of Medicine au arătat că acest tip de carne include o moleculă pe care corpul uman nu o produce, Neu5Gc. Prin urmare, organismul este obligat să sintetizeze un anticorp care poate declanșa răspuns inflamatoriu prelungit și poate cauza în timp cancer și boli de inimă.
O „bombă inflamatorie” sunt cărnurile roșii procesate. Lista celor care ne avertizează e impresionantă: American Institute for Cancer Research și World Cancer Research Fund au elaborat un raport în care nuanțau pericolul de cancer ridicat asociat acestor alimente, iar un studiu din 2020, publicat în International Journal of Epidemiology, se concentra cu precădere pe cancerul colorectal.
https://academic.oup.com/ije/article/49/5/1540/5894731?login=false#219605254
Tocmai de aceea, experții te sfătuiesc să înlocuiești carnea de porc, de oaie sau de vită cu cea de pui și cu pește. Dacă totuși nu te poți abține de la carnea roșie preparată la temperaturi înalte, marineaz-o în suc de lămâie, ierburi și condimente, căci astfel îi diminuezi potențialul inflamator.
Alcool
Suntem moderați: un pahar de vin nu o să provoace inflamație în corp. Ba, dimpotrivă, cum strugurii includ o substanță cu rol antioxidant, resveratrolul, poate chiar să ajute. Problema intervine în cazul consumului frecvent, ce irită și inflamează esofagul, laringele și ficatul, multiplicând riscul de tumori.
Dar sunt și studii care spulberă din temelii teoria moderației și consideră că cea mai sănătoasă cale este să te abții de la alcool. În cazul în care nici nu concepi așa ceva, limitează degustarea la 2 porții de alcool dacă ești bărbat și una singură dacă ești femeie.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext
Acizi grași Omega-6
Aici trebuie să facem o precizare: acizii grași Omega-6 nu sunt dăunători, contribuind la producția de energie. Ce e nociv e dezechilibrul, tot mai des întâlnit, cu precădere în dieta occidentală, dintre Omega-6 și Omega-3. Atunci când raportul dintre cele două e disproporționat, se produce inflamație în corp.
Ca să fim mai preciși, sursele de Omega-6 sunt uleiurile pe care le utilizăm tradițional la gătit, dintre care se remarcă uleiul de floarea soarelui, în timp ce Omega-3, apreciați mai ales grație potențialului antioxidant, apar în peștele gras, dar și în migdale și semințe de chia și in. Introdu în alimentație ambele categorii și poți sta liniştit cu privire la inflamație.
Alimente ultra procesate
Iată o lecție care valorează aur în nutriție: cu cât lista de ingrediente a unui aliment e mai lungă, cu atât e mai îngrijorătoare. Dacă apar în compoziție substanțe al căror nume îl pronunți cu greu sau pe care nu le-ai folosi la prepararea mâncărurilor la domiciliu, e posibil să ai de-a face cu un aliment convenabil, delicios, practic, dar și cauzator de inflamație.
Alimentele ultra procesate conțin conservanți, coloranți, arome artificiale care le îmbunătățesc gustul, valabilitatea și aspectul, dar care produc în timp inflamație. Snacks-urile, prăjiturile, semipreparatele, covrigeii, toate intră în acest grup de alimente deosebit de periculos, din care ar trebui să te „înfrupți” cu moderație.
În concluzie, inflamația prelungită, provocată de alegeri de calitate inferioară din dieta ta, trebuie neapărat evitată, căci constituie un risc deloc de neglijat la adresa sănătății.
Abia așteptăm să îți aflăm părerea: tu ce alimente cu potențial inflamator ai decis să excluzi din alimentație?
Un articol de Andreea Baluteanu, revizuit nutritional de Adrian Ungureanu.