Deși lupta contra timpului e pierdută din start, ca un aspect definitoriu al condiției umane, nu același lucru poate fi spus despre îmbătrânire. E de dorit să ajungi la bătrânețe, dar nu să îți revelezi pe chip anii. Putem arăta sănătoși și radioși la vârste înaintate, cu condiția să ne îngrijim trupul, mintea și sufletul ca pe un templu… și să mai aruncăm un ochi și în farfurie.
Dieta ta poate să te întinerească sau să adaugi ani buni aspectului tău fizic. Cu precădere pielea e afectată de ceea ce mănânci, deși și celelalte organe au motive să se plângă. Azi am alcătuit lista neagră, a alimentelor și băuturilor care accelerează trecerea timpului pe chipul tău. Iată ce să eviți!
O veste proastă: cum inamicii sănătății și tinereții sunt vicleni, opțiunile alimentare de mai jos sunt în cele mai multe cazuri delicioase, adevărate tentații culinare. Dar crede că ai de partea ta puterea de a rezista oricărei provocări.
Află de ce să te ferești!
Dulciuri
Zahărul provoacă îmbătrânirea celulelor: o știm și mulți dintre noi o și acceptăm. Atunci când e consumat în exces, în cantități mai mari decât celulele tale pot procesa, zahărul ingerat poate cauza un proces intitulat „glicare”, și, în combinație cu proteinele, dă naștere la așa numiții „compuși de glicare avansată”. Prea multă știință? E suficient să știi că aceștia interferează cu producția de colagen, ce îți menține pielea tânără și frumoasă.
Prăjeli
Următoarele pe lista neagră a rușinii sunt prăjelile. Fie că vorbim despre cartofii sau gogoșile „îmbăiate în ulei”, rezultatul este același: îmbătrânirea. Și alimentele preparate la o temperatură mult prea ridicată pot să determine fenomenul de glicare, și mai prezintă un pericol: accelerează producția radicalilor liberi, care îmbătrânesc și deteriorează celulele.
Alcool
E adevărat că după o noapte de distracție de pomină te poți întoarce acasă cu un zâmbet larg pe față, dar pielea ta nu se bucură, nici pe departe, și o vei constata a doua zi dimineață. „Păcatele” alcoolului sunt multiple: afectează desfășurarea funcțiilor ficatului, ceea ce dăunează pielii, ce va dezvolta riduri sau acnee, dar poate exacerba și riscul de rozacee, așa cum o arată un studiu din 2017, publicat în Journal of the American Academy of Dermatology.
Dar alcoolul nu se oprește aici: poate perturba calitatea somnului, de unde un pericol mai mare de îmbătrânire precoce și erupții de acnee, dar și de hiperpigmentare și de diminuarea elasticității și fermității pielii.
Nu ajută prea tare nici să bei acel pahar cu apă recomandat la fiecare porție de alcool. Hidratarea va ținti organele esențiale, iar când ajunge la piele, se manifestă mai degrabă sub forma retenției de apă, așa cum o demonstrează din plin fața ta umflată, de după o noapte de distracție.
https://www.jaad.org/article/S0190-9622%2817%2930292-X/fulltext
Carnea procesată
Fie că e vorba de cârnați, bacon sau salam, să nu te miri dacă te vor îmbătrâni înainte de vreme. Pline de conservanți și de sulfiți, cărnurile procesate cauzează inflamație în corp, „dezlănțuind” producția de radicali liberi, și înrăutățesc aspectul pielii. De asemenea, mezelurile tale preferate sunt aromate cu sare, așa că vor stimula retenția de apă. Consumul lor crește și riscul de boli cardiovasculare, cancer și diabet.
Sarea
Nu ne-am propus să lăsăm viața fără gust, dar descoperirile oamenilor de știință țin să contrazică preceptele basmului popular „Sarea în bucate”. Deși sodiul e necesar desfășurării unor procese în organism, atunci când depășește limitele considerate sănătoase (specialiștii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health recomandă un maximum de 500 mg de sare pe zi) poate crește tensiunea și riscul de boli de inimă. Totodată, sodiul cauzează retenția de apă și poate contura acel aspect „buhăit” și umflat al feței. Aplicarea unui tratament topic pe bază de cafeină poate ajuta.
Mâncărurile condimentate
Acea porție delicioasă de curry te va costa ceva. În primul rând, crește temperatura corporală, ceea ce înseamnă că transpiri mai mult și poți să înfunzi porii, cauzând acnee. Mai departe, mâncarea condimentată în exces poate să determine înroșirea și iritarea pielii, dar și dilatarea vaselor de sânge, fenomen care e periculos mai ales la menopauză.
Bucățile carbonizate de grătar
Să ne înțelegem: grătarul, deși recomandat atunci când îl raportezi la un adevărat dezastru nutrițional, cum sunt prăjelile, are pericolele sale. Mai ales atunci când carnea e arsă, poate să cauzeze inflamație și să degradeze depozitele de colagen. De asemenea, provoacă glicare în corp și poate să contribuie la apariția acneei.
Grăsimile trans
Deja se vorbește în comunitatea științifică despre necesitatea ca grăsimile trans să fie declarate un pericol pentru sănătate. Nu, margarina nu e nici pe departe un aliment benefic. Nu numai că grăsimile trans cresc colesterolul rău, dar provoacă inflamație în corp și reduc producția de colagen.
Înlocuitorii de zaharuri
Mult timp i-am privit ca pe niște salvatori, dar începem să regretăm acea atitudine. Să îi luăm pe rând!
Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză poate fi un văr îndepărtat al zahărului, dar e la fel de prost văzut. Îți spunem imediat de ce: afectează capacitatea organismului de a utiliza resursele de cupru, ce stimulează producția de colagen și elastină. Iată legătura directă și indiscutabilă cu îmbătrânirea pielii.
Dacă siropul de porumb nu avea o reputație bună, nu același lucru se poate spune despre cel de agave. Deși e cu siguranță o alegere superioară îndulcitorilor artificiali, și siropul de agave conține fructoză, pe care ficatul „se chinuie” să o descompună. Atunci când organul detoxifierii e supra încărcat, va transforma fructoza în grăsimi și radicali liberi, un coșmar pentru piele.
Carbogazoasele
Știm că am cam epuizat toate opțiunile alimentare pentru un grătar gustos, dar sperăm că nu credeai că o asemenea masă poate fi sănătoasă. Băuturile carbogazoase sunt un rai al zahărului și îndulcitorilor, care se simt ca la ele acasă. Cu cât bei mai multe sucuri, cu atât țesuturile îmbătrânesc mai repede. Nici dantura nu va sta mai bine, căci crește riscul de degradare a smalțului și de carii. Un alt pericol e reprezentat de demență și infarct.
De pe lista de alimente care provoacă îmbătrânirea țesuturilor nu lipsesc carnea roșie, laptele sau prăjiturile. La polul opus? Fructele și legumele (avocado, rodie, spanac, papaya, salată verde, cartofi dulci sau fructe de pădure), precum și semințele și peștele gras. Așa arată alimentația pro versus anti-îmbătrânire. Abia așteptăm să aflăm ce părere ai!